Fleur en Daphne op bezoek dij dierenopvangcentrum Amersfoort

05-03-2017

Wij, Daphne en Fleur, lopen al een tijdje stage bij EVA. Iedere week houden wij ons onder andere bezig met het asieldier van de week.

Omdat we benieuwd waren naar de achtergrond van het asieldier van de week, hebben wij een bezoek gebracht aan het dierenopvangcentrum in Amersfoort, gelegen aan de Loes van Overeemlaan 8. Hier hebben we uitgebreid gepraat met Lisa, de assistent-manager.

Op de dag van ons bezoek was het gebouw van het dierenopvangcentrum bedekt onder een dikke laag knisperende sneeuw, waardoor het een sprookjesachtige uitstraling kreeg. Het gebouw zoals het er nu staat is nog niet zo oud; het staat er pas sinds 2013. Hiervoor was het een kleinschalige organisatie die in de jaren 60 is opgebouwd. Toen de organisatie groeide werd er besloten dat het tijd was voor een uitbreiding.

Lisa nam ons mee op een uitgebreide rondleiding. Ze vertelt gepassioneerd. Het dierenopvangcentrum in Amersfoort heeft 16 mensen in vaste dienst. Daarnaast zijn er ook nog ongeveer 250 vrijwilligers. Vooral in de lente en zomer zijn er vaak ook stagiaires, vanwege het grotere aantal dieren.

Er worden vooral honden, katten, konijnen en knaagdieren opgevangen. Voor reptielen en vogels is er helaas geen plek, maar het opvangcentrum heeft goede contacten met andere opvangcentra die deze dieren wel opvangen. Het is heel erg verschillend hoe lang een dier blijft. Sommige dieren vinden al heel snel een nieuw baasje, maar bij andere dieren kan dit best een tijdje duren, vooral als het dier een lastig karakter heeft. Zwerfdieren blijven minstens 2 weken in de opvang.

Het is erg wisselend hoeveel dieren er ongeveer in de opvang zitten, maar er is plek voor 180 katten, 200 konijnen en 40 honden. In het laagseizoen zijn er veel minder dieren in de opvang dan in het hoogseizoen. Dit heeft onder andere te maken met de nestjes jonge dieren die naar de opvang gebracht worden. In het hoogseizoen zijn er vooral veel katten.

Als je graag een dier uit het asiel wilt is er eerst nog een uitgebreide procedure. Zo kom je eerst langs om te praten over de situatie thuis. Daarna volgt er een vervolgafspraak voor de kennismaking met het dier. Voordat je dan het dier dan mee naar huis mag nemen moet je er eerst nog een nachtje over slapen. Vervolgens moet je natuurlijk ook nog betalen om het dier mee te nemen. Voor een hond betaal je € 225,- en dan is de hond ingeënt en gezond, katten € 125,- en bij konijnen betaal je voor een vrouw € 25,- en voor een man € 50,- een mannetjes konijn is dan gecastreerd.

Het eten en de medische zorg wordt betaalt vanuit een vergoeding van de gemeente en ook vooral van giften van donateurs. Ook hebben ze een honden- en kattenpension, waar mensen hun dieren heen kunnen brengen als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan, of als iemand tijdelijk niet voor zijn of haar huisdier kan zorgen.

Over het algemeen kunnen alle dieren in het centrum opgevangen worden als hun baasje niet meer voor ze kunnen of willen  zorgen. Wel is er een lange wachtlijst voor vooral honden, want die zijn meestal best lastig. Het duurt daarom soms wel even voordat ze terecht kunnen.

Ben je benieuwd of een dier uit het asiel iets voor jou is? Dan is er op 1 oktober een open dag, en er is op 25 mei en 28 december een kids event.

We waren erg onder de indruk van het opvangcentrum. We zagen betrokken medewerkers, het was er erg schoon, en de dieren zagen er rustig en verzorgd uit. Kortom, het opvangcentrum straalt liefde uit. De dieren hebben het er goed, maar uiteraard nog beter als ze in een warm gezin opgenomen kunnen worden.

Deel dit artikel

 

Terug naar het artikeloverzicht